marți, 24 mai 2011

Masinariile mortii

In cele mai multe ţari de pe Pămînt, pedeapsa cu moartea a fost abolită. In alte state, mai mult de 50 ia număr, „Legea Talionului" încă se aplică. în România, aşa cum bine ştim, ultima execuţie a unor condamnaţi la moarte a avut loc la 25 decembrie 1989, dar la ora actuală niciun român nu mai poate fi trimis la moarte. Este adevărat, în statele în care această pedeapsă se mai aplică, cei condamnaţi la pedeapsa capitală sînt acuzaţi de fapte deosebit de grave precum asa­sinatul sau spionajul. Istoria ne-a învăţat, însă, că de foarte multe ori, cel acuzat de o crimă, de exem­plu, într-un proces, nu este neapărat şi cel vinovat de săvîrşirea ei, aşa că uciderea unui acuzat nu înseamnă întotdeauna că dreptatea a triumfat.
Discovery World vă invită să urmăriţi, începînd cu 1 iunie, un documentar care vă va înfricoşa, cu siguranţă, căci studiază cele mai puţin plăcute invenţii din isto­ria omenirii: maşinăriile menite să provoace o moarte timpurie. Deşi în zilele noastre astfel de instrumente de tortură nu mai sînt folosite, cel puţin în mod oficial, e interesant de ştiut cum funcţionează şi de ce une­le dintre cele mai perfide dintre ele erau adevărate bijuterii de design. Această serie fascinantă studiază tehnologia ingenioasă de care au dat dovadă inventatorii acestor in­strumente ale morţii, unele dintre cele mai de temut dispozitive din antichitate: omul de rachita, taurul de alamă, crucifixul şi întreaga reţea de ma­şini ucigătoare ascunse sub Colosseummul roman.
Filmul examinează şi maşinăriile morţii din Evul Mediu, dezvăluind me­canismele interioare ale unor dispozitive draconice precum roata pe care erau traşi condamnaţii, menghina pentru zdrobit cranii sau pendulul. Unele dintre acestea au fost folosite şi în Ţările Române - vă mai amintiţi de Horea şi Cloşca, conducătorii Răscoalei de la 1784, care au fost traşi pe roată, în văzul mulţimii încremenite de groază?
Este ştiut că oamenii din antichitate erau mult mai cruzi decît noi. Să ne gîndim, de exemplu, la taurul de bronz, o invenţie a atenianului Perilaus, pe care ; acesta i-a oferit-o cadou lui Phaiaris, în secolul al Vl-lea î.Hr. Taurul, realizat din alamă, avea pe una dintre părţile laterâlla o uşă prin care era băgat înăuntru condamnatul la moarte. După aceea, sub taur se facea un foc, astfel că cel dinăuntru era, pur şi simplu, copt pînă murea. ,
Documentarul, vă oferă ocazia de a studia şi tehnologiile sofisticate, pe. care se bazează aceste maşinării ale morţii, de la Revoluţia Franceză şi pînă în prezent, incluzînd ghilotina, scaunul electric şi garoul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu